Denk jij eraan om te stoppen met jouw familiebedrijf? Dit boek helpt jou en de opvolger bij de overdracht.
Het boek Familiezaken Zonder Ruzie heb ik, Esther Reinders, als opvolgerscoach geschreven om de bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf vaker harmonieus te laten verlopen. Het overdragen van een familiebedrijf gaat namelijk vaker fout dan goed. Ook als een overdracht zakelijk is gelukt, kan er helaas alsnog enorme emotionele schade zijn ontstaan in de familie.
Overdracht familiebedrijf is een life event
Zelf heb ik ook te maken gehad met opvolging toen mijn vader dacht aan de overdracht van het familiebedrijf. Uiteindelijk kozen ik en mijn man om het niet te doen. Op zoek naar ondersteuning bij deze lastige keuze, vond ik alleen zakelijke informatie over hoe je de overdracht van het familiebedrijf financieel en juridisch goed regelt. Terwijl je als opvolger juist benieuwd bent naar persoonlijke ervaringen en tips van andere opvolgers. Als zoon of dochter het bedrijf overnemen van je ouders is tenslotte een levensbepalende keuze, het is een life event.
Voor potentiële en ervaren opvolgers
Het boek Familiezaken Zonder Ruzie is bedoeld ter inspiratie en ondersteuning bij elke fase van een familiebedrijf overdracht, van de eerste overweging van de potentiële opvolger tot het uitrollen van een eigen koers na de overdracht. Onderwerpen als talent, broers en zussen, niet meewerkende familieleden, belangen, loyaliteit, verwachtingen, patronen en nog vele gevoelige thema’s blijven niet onbesproken. Dit boek is daarmee uniek, taboedoorbrekend en een bron van inspiratie en hulp voor zowel ondernemers die denken aan stoppen als voor hun kinderen die gaan opvolgen.
Familiezaken zonder ruzie
Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een harmonieuze overdracht
Een bedrijfsoverdracht binnen de familie mislukt 7 op de 10 keer. De grootste oorzaak: slechte communicatie.
“Er is vaak veel aandacht voor de financiële kant van een overname door de accountant die al jarenlang de vertrouwenspersoon is van de overdrager, maar wie staat er naast de opvolger? Als zoon of dochter verhoud je je als kind tot je vader en/of moeder en dus is er eigenlijk geen gelijkwaardigheid, terwijl het wel over zaken gaat. Dat maakt familiebedrijven mooi en ingewikkeld tegelijkertijd”, aldus Esther. “Door de enorme loyaliteit van de kinderen tegenover de behoefte van de overdrager om de kinderen te beschermen, kunnen er onbedoeld pijnlijke situaties ontstaan.”
De cijfers over het overdragen van het familiebedrijf:
Kans op successen bij tweede generatie
Oorzaken mislukken overdracht
“In de voetsporen van je ouders treden is geen carrièremove die past in een rationeel uitgestippelde loopbaan. Het is omgeven door emoties, waardoor er veel mis kan gaan. En het gaat ook vaak mis!”
Esther Reinders
Bedrijfsoverdracht binnen de familie gaat over emoties
Praten over het overdragen van het familiebedrijf is vaak gevoelig en er worden weinig verhalen over gedeeld. Het gevolg is dat er ook weinig te vinden is over wat het bedrijf overdragen aan je kinderen nou echt teweegbrengt. Daarnaast zijn de meeste boeken over bedrijfsopvolging geschreven voor de overdrager en niet voor de opvolger. Dit boek helpt de opvolger om een weloverwogen keuzes te maken, te ontdekken wat hij of zij wil en kan, zich goed voor te bereiden en om eerlijk en duidelijk te communiceren.
25 opvolgers delen hun verhaal
Voor Familiezaken zonder ruzie sprak ik met 25 opvolgers in verschillende fases van hun carrière bij uiteenlopende familiebedrijven. Elke opvolger voelt de noodzaak om uit eigen ervaring te vertellen over het life event dat een overname is, om zo andere opvolgers beter voor te bereiden. Alle situaties en families verschillen, maar de problemen waar zij tegenaan lopen, zijn universeel. Naast de vele tips van de opvolgers trek ik zelf coachende conclusies uit de interviews.
Familiezaken zonder ruzie
Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor
opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een
harmonieuze overdracht