Boek ter voorbereiding op opvolging in het familiebedrijf

Familiezaken zonder ruzie

Ervaringsverhalen, tips en inzichten

Het boek Familiezaken zonder ruzie helpt elke opvolger en ondernemer die de bedrijfsovername goed wil regelen. Dit boek gaat over de ‘zachte kant’ van opvolging van het familiebedrijf en heeft als doel om ruzies en gedoe in de familie te voorkomen en om bij te dragen aan meer succesvolle bedrijfsovernames.

“Een aanrader voor iedereen die een overname van het familiebedrijf overweegt en zich daar goed op wil voorbereiden.”

Judith van Helvert-BeugelsLector Familiebedrijven at Windesheim

Boek voor opvolgers, maar ook interessant voor overdragers
Ik interviewde voor het boek 25 ervaren opvolgers in het familiebedrijf. De ervaringsverhalen worden afgewisseld met inzichten en tips van mij als opvolgerscoach om de meest voorkomende problemen het hoofd te bieden. Het boek is geschreven voor opvolgers, maar ook voor overdragers is het een belangrijk boek ter voorbereiding op de bedrijfsovername. Wie het boek gelezen heeft weet dat het belangrijk is om eerst aandachtig met familieleden te communiceren, voordat een fiscaal- of financieel adviseur in de arm wordt genomen.

Over familiedynamiek en communicatie
Onderwerpen als talent, broers en zussen, niet meewerkende familieleden, belangen, loyaliteit, verwachtingen, patronen en nog vele gevoelige thema’s blijven niet onbesproken. Dit boek is daarmee uniek, taboedoorbrekend en een bron van inspiratie en hulp voor opvolgers in deze belangrijke stap in hun carrière.

Familiezaken zonder ruzie

Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor
opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een
harmonieuze overdracht

Bestel het boek

“De onderwerpen worden geïllustreerd met boeiende interviews waarin de familiebedrijven treffend en openhartig een inkijkje geven in de dynamiek van een familiebedrijf”

Marieke JanusJurist en MfN-registermediator

Het bedrijf overnemen van je ouders is een life event
Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat bedrijfsopvolging een life event is. Samen met mijn man stond ik ooit zelf voor de keuze om het familiebedrijf op te volgen. Uiteindelijk kozen we ervoor om het niet te doen. Op zoek naar ondersteuning bij deze lastige keuze, vond ik alleen informatie over hoe je een overname van het familiebedrijf financieel en juridisch goed regelt. Terwijl je als opvolger juist benieuwd bent naar persoonlijke ervaringen en tips van andere opvolgers. Het bedrijf overnemen van je ouders of overdragen aan je kind(eren) is tenslotte een levensbepalende keuze, het is een life event.

De cijfers over het overdragen van het familiebedrijf:

Kans op successen bij tweede generatie

Oorzaken mislukken overdracht

“Als opvolgerscoach is het mijn missie om overnames voortaan harmonieus te laten verlopen.”

Esther Reinders

Familiezaken zonder ruzie

Lees ervaringsverhalen, tips en inzichten voor
opvolgers in het familiebedrijf. Zorg samen voor een
harmonieuze overdracht

Bestel het boek