Geen categorie

Guus Plegt kocht op late leeftijd drie bedrijven en zijn zoons maakten er een familiebedrijf van

By 26 maart 2021 januari 31st, 2022 No Comments
Guus, Rutger en Alexander plegt

Deel 18 van Verhalen van opvolgers

Een vader en twee zoons. Ik schakel snel als ze vragen of dit wel past binnen het concept van de interviewreeks Verhalen van opvolgers. “Moet kunnen”, zeg ik. Ik wil opvolgers zoveel mogelijk informatie geven over de zachte kant van bedrijfsopvolging en ook overdragers hebben daar een rol in. Op mijn verzoek steken Guus Plegt (1957) en zijn zoons Alexander(1989) en Rutger (1991) van wal en vertellen ze mij hoe ze samen van Plegt Carrosserie Groep een jong familiebedrijf maakten.

(Foto: v.l.n.r Guus, Rutger en Alexander Plegt)

Voorgeschiedenis in familiebedrijf
De naam Plegt Carrosserie Groep bestaat nog maar net een jaar, maar het eerste carrosseriebedrijf werd in 2014 al door Guus opgekocht. Daarbij komt dat er eigenlijk nog een voorgeschiedenis is dat ook raakvlakken heeft met het familiebedrijf. In 2013 stopte Guus als directeur bij het bouwbedrijf Plegt-Vos dat oorspronkelijk van zijn familie was en waar hij ruim dertig jaar daarvoor door zijn neven was aangenomen. Er moest gesaneerd worden en ook Guus verliet toen het bedrijf. Een jaar lang genoot hij van zijn vrije tijd, maar toen begon het ‘te kriebelen’, zoals hij zegt. “Ik wilde weer wat te doen hebben en iets moois neerzetten”, legt hij uit. Zo kocht hij carrosseriebedrijf Van Berkum in Lochem op.

Open sfeer
“Wil je nog koffie”, vraagt Alexander die inmiddels bedrijfsleider is van dat bedrijf in Lochem. Vanwege corona besluit hij nieuwe kopjes te gebruiken voor het tweede bakje. In het najaar stonden de broers er even alleen voor toen hun vader wekenlang geveld was door het coronavirus. Rutger: “Ik heb maar drie weken in mijn leven meegemaakt dat mijn vader niet bereikbaar was. Dat was afgelopen november.” Guus is behoorlijk ziek geweest, maar hij is er grotendeels bovenop gekomen. De coronamaatregelen worden hier dus goed in acht genomen. We zitten op ruim 1,5 meter van elkaar, maar de sfeer heeft er niet onder te lijden. De sfeer is gemoedelijk en open en als ik de jongens moet geloven is dat thuis aan de keukentafel niet anders waar moeder Thea en zus Nelleke vaak de zakelijke verhalen van de heren aan moeten horen. Alexander met een lach: “Daar worden ze weleens gek van”.

Wel of geen verantwoordelijkheid
Rutger is verantwoordelijk voor de marketing van de Carrosserie Groep. Hoewel hij ondanks zijn leuke stageplek in het westen van het land zeker wist dat hij terug wilde naar het oosten, worstelt hij nog wat met zijn rol in het familiebedrijf. Net als Alexander ziet hij zich er ook nog wel veertig jaar werken, maar of hij de reclame helemaal kan verruilen voor een plek met meer verantwoordelijkheid weet hij nog niet zeker. Guus wil niets liever dan dat de zoons het naar hun zin hebben en dus heeft hij hier alle aandacht voor. Rutger krijgt alle ruimte om uit te zoeken hoe zijn toekomst bij de Plegt Carrosserie Groep eruit zal zien.

Geen zoontje-van-de-baaseffect
Wel verwacht Plegt senior dat er hard wordt gewerkt, want hij vindt het verschrikkelijk als ze een typisch ‘zoontje van de baas’ worden. “Maar dat zijn ze niet, want we werken alle drie hard. Soms wel twaalf uur per dag”, benadrukt hij. Hij herinnert zich hoe hij zelf vroeger niet voorgetrokken wilde worden in het familiebedrijf. Nog voordat hij één jaar moest worden, verloor Guus zijn vader aan een ongeluk. Jaren later vroeg zijn moeder aan zijn neven of ze wellicht een plekje in het bedrijf hadden voor Guus. “Alleen als hij beter is dan de rest, hadden zij gezegd tegen mijn moeder. Zij begreep dat niet, maar ik wel. Ze wilden me het niet alleen maar gunnen omdat ik familie ben, ik moest ook wat kunnen”, legt hij uit.

Overdracht in de toekomst
Inmiddels is Guus eigenaar van de drie carrosseriebedrijven Van Berkum, Wema en Brinks. De eerste twee bedrijven zijn samengevoegd in een pand in Lochem en Brinks is er pas sinds 2019 bij en is gevestigd in Enschede. Als carrosseriebouwers bouwen zij de laadbak van de vrachtwagens. “Alles achter de cabine”, vertelt Alexander die al van kinds af aan een voorliefde heeft voor vrachtwagens. “Mensen denken dat vrachtwagens zo uit de fabriek komen, maar de achterkant is altijd maatwerk.” Guus heeft al nagedacht over de toekomst, want hij gunt het zijn zoons om de Carrosserie Groep straks over te nemen. De drie kinderen hebben al een klein percentage van de aandelen, maar wanneer Guus zelf gaat stoppen weet hij nog niet.  >Lees het hele verhaal over de familie Plegt en hun bedrijf via onderstaande knop.

Guus, Rutger en Alexander hartelijk dank voor jullie openhartigheid!

Om de week een interview met een opvolger in je mailbox.

Dit was slechts een blog. Het uitgewerkte interview wordt gebruikt voor het boek met als (werk)titel ‘Verhalen van opvolgers’. Via onderstaande knop ontvang je wekelijks een nieuw interview in je mailbox. Na inschrijving ontvang je het laatst gepubliceerde artikel. Het interview met de familie Plegt is verstuurd in de periode van 26 maart tot 9 april 2021.

Stuur mij die verhalen!

Adres: Kwinkweerd 133, Lochem
Oprichting: Guus Plegt 2014
Overname: Door Alexander en Rutger Plegt, datum nog onbekend
Grootte:Drie bedrijven (Van Berkum, Wema en Brinks), 70 medewerkers